Ξιφασκία

21 ΧΡΟΝΙΑ ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ 

Κι όμως πέρασαν 21 χρόνια ! Ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2002 τις πρώτες προπονήσεις μας στο χώρο του σχολείου, διδάσκοντας τις βασικές αρχές του αθλήματος της Ξιφασκίας. Ναι, ήταν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα! 

Ο Άγιος Παύλος ήταν το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα όπου μεγάλος αριθμός παιδιών διδάσκονταν συστηματικά τις βασικές αρχές ενός τόσο ιδιαίτερου αθλήματος. Είναι ένα άθλημα που διαμορφώνει το χαρακτήρα του μαθητή, καθώς απαιτεί ταχύτητα αντίδρασης, αποφασιστικότητα, τακτική, συγκέντρωση και δεξιοτεχνία. Αθλήματα που απαιτούν πνευματική και φυσική ταυτόχρονα προσπάθεια, όπως η ξιφασκία, βοηθούν το παιδί να αισθανθεί αυτόνομο, υπεύθυνο και επικοινωνιακά έτοιμο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος.

Επιγραμματικά θα ήθελα να αναφέρω τις δραστηριότητες του μαθήματος: 

  • Εισαγωγή του μαθήματος της ξιφασκίας στο σχολείο σε συνδυασμό με την απλή γυμναστική εκπαίδευση των παιδιών. 

  • Προσαρμογή του μαθήματος της ξιφασκίας στους μαθητές ανάλογα με την ηλικία τους και την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη. 

  • Διατήρηση σχέσεων με τους γονείς των μαθητών, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωστή υποστήριξη εκ μέρους τους. 

  • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις του σχολείου και τουρνουά.

Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες καταφέραμε να αναδείξουμε κάποιους ξιφομάχους-ταλέντα, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε πανελλήνια πρωταθλήματα παμπαίδων και κατέλαβαν την πρώτη θέση για δύο συνεχείς χρονιές.

Μη με ρωτάτε ποιοι ήταν οι καλύτεροί μου μαθητές. Εκτός από προπονητής τους και διαιτητής τους, εκτός από αμερόληπτος και ρεαλιστής, φέρω αθεράπευτα και φανατικά μέσα μου ως σύνθημά μου: «Σημασία έχει ο αγώνας, όχι το αποτέλεσμα». Και με το σωματείο μας επιτέλους οι αγώνες μας θα αποκτήσουν έναν επιπλέον «στόχο» με σάρκα και οστά! 

Ο Προπονητής και Διεθνής Διαιτητής, 

Μάνος Μπόλλας